Opis forum
Majster of dragons
Czyli to co piękne. Po poście o południcy czas na coś przyjemnego dla oka .
Nimfy - w mitologii greckiej i rzymskiej śmiertelne boginki niższego rzędu, opiekunki miejsc, które zamieszkiwały.
Mimo że umierały, były istotami długowiecznymi i wiecznie młodymi. Homer przedstawiał je jako córki Zeusa.Przedstawiano je jako piękne kobiety. Mieszkały we wsiach, lasach i wodach. Były duchami pól i ogólnie całej przyrody. Stanowiły uosobienie jej płodności i wdzięku. Zamieszkiwały groty, gdzie spędzały czas przędąc i śpiewając.
Nimfy nie stanowiły grupy jednorodnej. Dzieliły się na różne grupy w zależności od miejsca zamieszkania: nimfy wodne nazywano najadami, leśne driadami, drzewne hamadriadami, górskie oreadami, a łąkowe lejmoniadami.ajbardziej znanymi nimfami były: Dafne, Echo i Kalipso. W wiekach późniejszych nimfy stały się częstym tematem wierszy i dramatów. Od ich nazwy wywodzą się terminy nimfomania, nimfetka i nimfofilia.
Nimfy to: Alseidy, Driady, Hamadriady, Lejmoniady, Meliady, Najady, Nereidy, Okeanidy, Oready, Syreny i Atlantydy (Hesperydy, Hiady oraz Plejady).
Nom i teraz powiem tak wygladasz jak nimfa i to już NIE jest żart. Co do "hamariad' to to się pisze własciwie Hamidriady
co do driad z czar ó ludowych wiem, że by nic ci nie zrobiły trzeba zawsze mieć przy sobie zasuszony (bądź świerzy, ale takim długo nie zostanie) kawałek mięty
Majster of dragons
No to się zdecyduj - czy jestem szkaradna jak południca, czy ładna jak nimfa? Co do nimf, bardzo polubiłam brokilońskie feministyczne driady. Ciekawe stworzenia.
Tancerz ostrzy
Hm.. Tylko do jednego się czepnę.. One nie miały rybich ogonków.
A naszym swojskim odpowiednikiem jest RUSAŁKA
Majster of dragons
Tak mi powiedziała wikipedia, że syrena to też nimfa.
Tancerz ostrzy
Może, nie wiem, ja bym potraktowała to jako osobny "gatunek" nie należący do rodziny nimf
*zootechnika się udziela
Majster of dragons
Dla mnie pasuje, bardzo się zdziwiłam gdy przeczytałam o tym na wikipedii, ale pasuje mi. W końcu to uwodzicielska kobieta ze świata fantasy . Po prostu pasuje mi na jedną z nimf. Po prostu to nimfa wodna
.
Tancerz ostrzy
Owszem, dokładnie to hamadriadą. Też uwielbiam ten mit, czysta esencja miłości i poświęcenia i szkoda, że tak tragicznie się kończy.
Smocza-wladczyni napisał:
Tak mi powiedziała wikipedia, że syrena to też nimfa.
Tak wlaściwie jak juz sie czepiamy to nie syrena a trytonka czyli bo syrena w mitologi to skrzydlate bestie których śpiew przyciągał żeglaży (patrz mit o Odysie, bądź Odyseja tyle że to z lekka grubsze). wikipedia nie zawsze ma informacje żetelne czasami zdażaja sie wpadki. A decyduje sie ze jesteś nimfa.
Majster of dragons
Dzięki x'D. Heh a co do syren to też twierdzę że jest to nimfa.